2010. legjobb videójátékai, szerintünk

Nem lehetett panasz a 2010-es év videojáték felhozatalára, több év óta várt folytatások, tartalmas kiegészítőlemezek és egészen üdítő újdonságok is a boltokban landoltak, nézzünk néhány nagyobb címet a veretes kínálatból.

Mass Effect 2

A minőségi játékairól ismert BioWare fejlesztőstúdió mesterien építette tovább azt a gondosan kivitelezett sci-fi univerzumot, aminek alapjait még a 2008-ban megjelent Mass Effect-tel fektetett le. Természetesen a második részben is Shepard parancsnok és a Normandy űrhajó immár új legénysége kapja a főszerepet, azonban az elődjénél jóval több akcióval megáldott szerepjáték a trilógiák íratlan szabályainak megfelelően sokkal sötétebb és kilátástalanabb hangulatot áraszt. Nem ez az egyetlen aspektus, amiben a Mass Effect 2 többet, mást kínál: az epikus történet még nagyobb fordulatszámon pörög, a főhőst segítő karakterek még inkább befolyásolják a végkimenetelt, a helyszínek változatosabbak és érdekesebbek, több az akció, ugyanakkor a párbeszédek még mindig a játék kulcselemei, egyszóval, ha lehet, akkor még szórakoztatóbb 30 órát nyújt a Mass Effect 2. A trilógiát lezáró részt 2011 végére ígéri a BioWare.

Alan Wake

A finn Remedy a Max Payne-ekkel már bebizonyította, hogyan lehet valóban egyedi atmoszférát teremteni egy akciójátéknak, most az Alan Wake-kel ezt még magasabb szintre helyezték. Helyenként a horrorfilmeket idézi a nyomasztó, ugyanakkor magával ragadó hangulat, amihez a zenék, az idillinek tűnő Bright Falls városa, az egyedi látványvilág és a valóban izgalmas történet mind-mind hozzáteszi a magáét. Az Alan Wake a 2010-es felhozatal üdítő színfoltja volt, optimális választás azoknak, akik érettebb témákat boncolgató és egyben izgalmas, már-már filmszerű kikapcsolódásra várnak.

Starcraft 2

Több mint tíz hosszú esztendőt kellett várnia a valós-idejű stratégiák iránt rajongóknak, hogy a zsáner egyik alapvetéseként számon tartott képviselője, a Starcraft folytatást kapjon, igaz a Blizzard sosem arról volt híres, hogy elsieti munkáit, cserébe viszont a végeredmény mindig minőségi. A Starcraft 2 egyenes ágon viszi tovább a Terranok, Protossok és Zergek küzdelmének történetét egy fordulatos kampány keretében, ami régi ismerősöket és új karaktereket egyaránt felvonultat. Az Activision-Blizzard sajátos üzletpolitikájának következtében a Wings of Liberty alcímet viselő játék az első rész a három felvonásosra tervezett Starcraft 2-ből, amelyben ezúttal a Terranok kapják a főszerepet. A Zerg fajra koncentráló Heart of Swarm az év végén érkezhet, a felosztástól függetlenül azonban valóban teljes értékű alkotásként kezelendő a Wings of Liberty is. Nincs Starcraft multiplayer nélkül, s ez ezúttal is igaz: a játékosok Battle.net rendszer nyújtotta lehetőségek által trenírozhatják stratégiai képességüket az egymás elleni harcokban.

Need for Speed: Hot Pursuit

Aki könnyed autós szórakozást keres videojáték formájában, annak a Need for Speed: Hot Pursuit kínál kiváló alternatívát a 2010-es forgatagból, a Burnout sorozat révén ismert Criterion Games ugyanis igyekezett a lehető legtöbbet kihozni a Need for Speed névből. Visszatért a régi koncepció, azaz versenyzők a rendőrök ellen, ráadásul ezúttal mindkét oldalon részt vehetünk a száguldozásban a tartalommal alaposan felruházott karrier módban. Az autós kalandokhoz Seacrest County változatos tájai igyekeznek látványos környezetet szolgáltatni, a versenyek izgalmát pedig a különböző fegyverek és extrák hivatottak fokozni. Az meg már csak hab a tortán, hogy a Burnout-hoz hasonlóan multiplayer lehetőségek széles választéka biztosítja a további szórakozást.

World of Warcraft: Cataclysm

Hiába van már több mint hat éve a piacon a Blizzard úttörő online szerepjátéka, a World of Warcraft, még mindig 12 millió előfizetővel rendelkezik a fantasy alapokból táplálkozó MMO, melynek decemberben jelent meg a harmadik kiegészítőlemeze Cataclysm címmel. A WoW eddig ismert régi világa gyökeresen átalakult, az alacsonyabb szintű zónákat teljesen átformálta az Azeroth-ot ért kataklizma, így nem csak új küldetések sokasága, hanem jelentősen megváltozott terepviszonyok is várják a játékosokat. A Worgenek és a Goblinok személyében gazdagodott a választható fajok repertoárja is, a 85-ös szintű karakterekre pedig számtalan új kihívás vár.

Hozzászólás