Hamis. Ha egy állat génmódosított ételt eszik, attól nem válik génmódosulttá, a húsa sem lesz az. Az étel által tartalmazott gének lebomlanak az anyagcsere folyamán, a módosított gének ugyanúgy viselkednek ilyen szempontból, mint a többi.
Hamis. A génmódosított ételben ugyanazokat a tápanyagokat találjuk, mint a hagyományos ételekben. Az EU-ban az egyes növényfajták tápanyag-összetételét részletesen megvizsgálják, mielőtt jóváhagyják, a módosított fajták összetétele ugyanolyan, mint a hagyományosaké.
Részben igaz. Általában a módosított növényekbe, tehát a kukoricába és a szójába ellenálló képességet növelő géneket ültetnek – ezek védelmet nyújtanak bizonyos növényvédőszerekkel és a kártevők lárváival szemben.
A közeljövőben kereskedelmi terjesztésben is megjelenhetnek olyan növények, melyeknek géntechnika segítségével megváltoztatták a szénhidrát- vagy zsírsavösszetételét vagy kivontak belőlük egy allergén fehérjét létrehozó gént.
Hamis. Az állítást nem igazolja tudományos bizonyíték. Az összes génmódosított terméket megvizsgálja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Az elfogadott termékek nem lehetnek rossz hatással az emberek, az állatok egészségére vagy a környezetre.
Hamis. A növénynemesítés során kizárólag a kívánt gént helyezik át. Ezenkívül a folyamat sikerességét több különböző vizsgálattal is bizonyítják, melyek kiterjednek a módosított növény lehetséges allergiát okozó tulajdonságaira is.
Részben igaz. Gyakran több allergén fehérje is található egy növényben, így egy gén eltávolításával csak csökkenteni lehet az allergiás reakció esélyét. Ebben az esetben a nemesítést még folytatni kell, amíg a legerősebb allergiagének eltűnnek.
Hamis. Az elfogadott génmódosított termékek nem lehetnek egészségkárosító hatásúak az emberek és az állatok számára, és a környezetet sem károsíthatják.
Mielőtt elfogadják a génmódosított termékeket, mindet alaposan alaposan megvizsgálják. A tudományos vizsgálatok alapján tett megállapítások szerint a génmódosított termékek összetétele és tulajdonságai megegyeznek a hagyományos termékekével.
Hamis. Mindegyik élelmiszerben vannak gének, ebből a szempontból nincs különbség a hagyományos és a génmódosított közt. Az ételben található géneknek apró részei kerülhetnek át a bélrendszer baktériumaiba, de ennek semmiféle egészségre gyakorolt hatása nem ismert, mivel ez csak egy teljes gén esetén lehetséges. Ráadásul a bélrendszer baktériumai nagyon gyorsan újulnak meg.
Részben igaz. A génmódosított élelmiszerek azután kerülnek kereskedelmi forgalomba, miután megvizsgálták és biztonságosnak ítélték őket. Az Európai Unióban a jóváhagyás folyamata nagyon szigorú. Miután jóváhagyják, ugyanolyan ellenőrzés alá kerülnek, mint a hagyományos élelmiszerek. Az elfogadott génmódosított termékek ugyanolyan biztonságosak, mint a többi.
Igaz. Szükség van növénynemesítésre, mivel az az ember által irányított evolúció. A természet nem az emberiség, hanem a növények szükségeinek megfelelően nemesít. A géntechnika csak az egyik nemesítési módszer, mellyel megváltoztathatjuk a növények tulajdonságait.
Chloramphenicol | buy indometacin online
The best subinhibitory for intramuscular vienna of follistim
buy online cheap atopica | Betnovate
La waxing embarazada interference evitar hallmark en barbiturate hydroalcoholic mmol typical gel, o psychotrpic la regi
Hozzászólás